torstai 20. helmikuuta 2014

Pohjavetemme vaarassa?

Usein kuulee väitettävän, että Suomessa pohjavettä riittää ja että pohjavedet ovat maailman puhtaimpia ja turvassa. Pitääkö tämä paikkaansa?

Pohjavettä kyllä riittää, pohjavettä on Suomessa 3 kertaa enemmän kuin pintavettä (järvi- ja jokivesiä). Pohjaveden puhtautta uhkaa kuitenkin moni vaara ja asutuksen lähellä olevat pohjavedet ovat liian monessa tapauksessa huonossa tilassa.

Noin 100 tärkeää pohjavesialuettamme on huonossa tilassa! Suurimmalta osalta niistä otetaan silti juomavettä, mutta monissa tapauksissa vedestä joudutaan poistamaan epäpuhtauksia ja jopa vaarallisia aineita ennen sen käyttämistä.

Kartta Suomen vaarantuneista pohjavesialueista

Pohjavedet eivät pysy puhtaina, jos maaperään päästetään haitallisia aineita. Suomen pohjavesimuodostumat ovat melko ohuita ja ne sijaitsevat verrattain lähellä maanpintaa. Tästä johtuen pohjavesi ei ole turvassa pilaavalta toiminnalta.

Asutuksen lähellä olevan pohjavesialueen pilaantuessa joudutaan uusia korvaavia vedenhankinta-alueita etsimään kauempaa. Tästä aiheutuu merkittäviä kustannuksia. Pahimmassa tapauksessä korvaavaa vesilähdettä ei ehkä löydykään. Esimerkiksi Mikkelissä on juuri tämän kaltainen tilanne*.

Kartta Etelä-Savon vaarantuneista pohjavesialueista

Pohjavettä on kaikkialla maaperässä. Sitä on saatavissa riittäviä määriä ison ihmisjoukon tarpeisiin kuitenkin vain pohjavesialueilta. Sen sijaan yhden perheen käyttöön pohjavettä on saatavissa pohjavesialueiden ulkopuoleltakin joko maaperään tai kallioperään rakennetuista kaivoista.

Pohjavesialueella suurin osa sadannasta imeytyy maaperään. Juuri siitä syystä ne on määritettykin pohjavesialueiksi. Kaavoitettaessa ja rakennettaessa asutusta tai muuta toimintaa pohjavesialueelle vähennetään merkittävästi sadeveden mahdollisuutta imeytyä maahan ja muodostaa uutta pohjavettä. Tämä johtuu siitä, että maan pinta tyypillisesti peitetään esimerkiksi asfaltilla. Jos kaikki hulevedet ohjataan sadevesiviemäreihin ja edelleen pohjavesialueen ulkopuolelle, saatavissa olevan pohjaveden määrä pienenee. Tämä voi joissakin tapauksissa johtaa myös veden laadun huononemiseen.

Onko pohjavetemme siis vaarassa?

Pohjavesi on runsain makean veden varamme, mutta suurten ihmisjoukkojen tarpeeseen riittäviä ja laadultaan hyviä pohjavesialueita on asutuskeskusten lähellä rajoitetusti. Ihmistoiminta uhkaa tällä hetkellä valitettavan useaa niistä. Eli vastaus on kyllä, ellemme muuta toimintaamme.

* Mikkelin kaupunki sijaitsee pohjavesialueen päällä. Likaavista tekijöistä johtuen pohjavesi on huonossa tilassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti