perjantai 21. helmikuuta 2014

Pohjavesi - makeaa vettä

Maata kutsutaan siniseksi planeetaksi. Valtameret kattavat maan pinta-alasta 72 %. Mutta kuinka paljon vettä täällä oikein onkaan?

Mietipä minkä kokoisen pallon maan vesivarat muodostaisivat, jos kaikki vesi erotettaisiin omaksi erilliseksi pallokseen maapallon viereen? Siis kaikki vesi: valtamerten vesi, jäätiköissä ja jäässä oleva vesi, pohjavesi, kaikkien muiden merten, järvien ja jokien vesi, pilvissä ja ilmassa kosteutena oleva vesi, ihmisissä, eläimissä, kasveissa oleva vesi.

Onko mielessäsi nyt arvio pallon koosta verrattuna maahan? Hyvä. Kirjoituksen lopussa on Jack Cookin laatima kuva*.

Yllätyitkö? Minä yllätyin. Arvioni sinisen planeetan veden määrästä oli huomattavasti suurempi. Mietipä seuraavaksi, kuinka paljon meillä on sellaisenaan juotavaksi kelpaavaa vettä? Sen määrä näkyy pienenä sinisenä pisteenä isomman pallon vieressä.

Makeaa vettä on vain 3,5 % kaikesta vedestä. Siitä suurin osa eli 68,6 % on jäänä ja lumena (jäätiköt jne.) Järvissä ja joissa on vain noin 0,3 % makeasta vedestä. Pohjavettä on 30,1 % makeasta vedestä**. Siitäkin vain pieni osa on käyttöön saatavissa ja sen laatuista, että sitä voidaan hyödyntää.

Vesi ei maapallolla lisäänny vaan se kiertää paikasta toiseen, jatkuvasti. Uutta vettä ei synny. Miten me huolehdimme vedestä?

* Kuva Jack Cook, Woods Hole Oceanographic Institution; USGS. Lähdekoodi: http://www.whoi.edu/cms/images/cook-EarthWater_88530.jpg

** Alkuperäinen lähde: Igor Shiklomanov'n kappale "World fresh water resources" kirjassa Peter H. Gleick (toim.), 1993, Water in Crisis: A Guide to the World's Fresh Water Resources (Oxford University Press, New York). Lainattu: http://ga.water.usgs.gov/edu/gallery/global-water-volume.html

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti