sunnuntai 19. lokakuuta 2014

Vettä hoidetaan maalla

Olen kokenut tekeväni unelmieni työtä maaperän ja pohjaveden suojelun parissa. Miksi sitten on alkanut tuntua niin pahalta? Rakastan maaperää ja pohjavettä. Maaperä on elävä. Se puhdistaa siihen joutuneen lian. Saamme nauttia puhtaasta pohjavedestä, joka virtaa hanoistamme. Helposti. Sen kun vain avaa hanan. Lämmintä vettä suihkusta.

Olen saanut auttaa maaperää puhdistumaan siihen kaadetuista saasteista. Tärkeää työtä. Olen saanut etsiä pohjavettä ihmisten juotavaksi. Innostavaa työtä. Olen saanut miettiä keinoja vesien hoitamiseksi. Pitkäjänteistä työtä. Hyvistä tarkoitusperistäni huolimatta olen saanut kuraa silmilleni vaikka mitä tekisin. ”Liian vähän suojeltu!” ”Et vaadi pilaajia vastuuseen! ”Tulette ja otatte meidän puhtaat vedet!” ”Estät kaiken tekemisen pohjavesialueella!”

Järvien suojelijoilla tuntuu menevän vähän paremmin. Kaikki ovat yhtä mieltä siitä, että vesistöt tulee pitää kunnossa. Hyvää työtä on tehty vuosikymmeniä. Suuret saastuttajat, jotka ovat laskeneet jätevedet suoraan vesiin, on saatu kuriin. Niihin on helpompi puuttua. Suuri yleisö ei vastusta.

Ihmetellään, miksi vesien tila ei enää paranekaan, vaikka isot saastuttajat on saatu kuriin. Rehevöityminen etenee vääjäämättä. Ollaan huolissaan Itämerestä. Syystäkin.

Vesi kuuluu kaikille, mutta maa ei. Maankäyttö, josta aiheutuu kuormitusta (liikaravinteet tai haitalliset aineet) on vesienhoidon suurin ongelma. Vesien tilan paranemiseen ei enää voi vaikuttaa vanhoilla keinoilla. Jos rakastat vesistöä, sinun on paradoksaalisesti käännettävä sille selkäsi! Mitä näet? Mitä siellä tehdään?

Hajakuormituksesta ei oikein tunnu saatavan otetta. Se vain jotenkin kummasti luikertelee vesiin, hitaasti mutta varmasti. Pieniä hälytysmerkkejä näkyy siellä ja tällä jos osaa katsoa.

Maaperän ja pohjaveden valtava mutta kuitenkin rajallinen puhdistumiskyky on avain. Tämän luontaisen puhdistumiskyvyn raja on monin paikoin jo ylitetty. Pohjaveden silmät rähmivät. Ne ovat rähmineet jo hyvin kauan. Sitä ei vain huomattu silloin, kun oli isompiakin putkenpäitä tunkemassa saastaa vesistöihin.

Nyt pitää ottaa vesienhoitoon kokonaisvaltainen näkemys veden kiertokulusta!

Lisää pohjaveden "silmäsairaudesta" täällä.

2 kommenttia:

  1. Painavaa asiaa selkeästi esitettynä!

    Virtavesissä kalastaessa tulee usein manattua "metsänhoitoa" tukkeutuneista kutusorakoista ja rehevöityneistä jokien koskipaikoista. Blogiasi luettuani ja pohjavesiä pohtiessa nuo metsänhoidolliset toimenpiteet ojituksineen ja aurauksineen tuntuvat entistäkin hullummilta.

    VastaaPoista
  2. Kiitos Antti kommentistasi! Kyllä, maannostumiskehitykseen kajoaminen muuttaa vesiä. Näitä asioita on hyvin vaikea tutkia, koska prosessit ovat erittäin hitaita. Muutokset eivät näy hetkessä vaan pitkällä aikavälillä, jolloin syy-yhteyksiä voi olla hankala näyttää toteen. t. Anne

    VastaaPoista