perjantai 14. maaliskuuta 2014

Lähteillä

Kevät tuli tänä vuonna aikaisin. Innostuin tekemään retkiä lähteille. Lähteet ovat kuin kurkistusikkunoita pohjavesien salattuun, piilossa olevaan maailmaan. Pohjavettä purkautuu myös muualle kuin lähteisiin, mutta niitä kohtia ei yleensä pääse niin helposti tarkkailemaan.

Lähteet saattavat olla kauniita paikkoja, mutta monesti ne koetaan vastenmielisiksi märiksi paikoiksi. Suuri osa Suomen lähdepaikoista onkin valitettavasti pilattu ojittamalla.

Tässä on video Mikkelin Kärmekankaan luonnontilaisesta lähteestä. YouTube-kanavallani on lisää lähdevideoita.

Alla on murheellisempi kuva lähteestä. Kuvan vasemmassa ylälaidassa näkyvän puuryppään kohdalla on ollut lähde. Se on kuivatettu ojittamalla alue. Lähteen kohta on jätetty ojittamatta, mutta siitä ei ole mitään hyötyä, jos koko alue muutoin kuivatetaan. Näin on käynyt suurelle osalle Suomen lähteistä.

3 kommenttia:

  1. Löydettiin sattumalta viime kesän karavaanimatkalla Ryövärinkuopan lähde ja käytiin täyttämässä vesivarastot "ihan oikealla" vedellä :) Oli tosi kaunis paikka ja kierrettiin pieni luontopolkukin joka sinne oli rakennettu - kahteen kertaan. Päätimme että ensi reissun suunnitteluun koitamme löytää jonkin kartan, joista näkisi näitä lähteiden sijainteja ja voisimme suunnitella matkaa jopa sen mukaisesti että saamme tuota puhdasta juotavaa suoraan luonnosta. Onkohan sellaista karttaa olemassa? :)

    T: Anna serkku

    VastaaPoista
  2. Hei Anna! Kiva, että olette löytäneet myös aarteen äärelle! Muistakaa myös, että kannattaa tsekata kartasta, onko lähteen muodostumisalueella jotain pilaavaa toimintaa. Esim. jätevesien imeyttäminen voi tuoda pohjaveteen bakteereita.

    Löysin netistä Jaakko Halmetojan ylläpitävät sivut, josta voi etsiä lähteitä. Sivut löytyvät täältä: www.loydalahde.com Lisään sivut aarrelinkkeihin. Sieltä ei välttämättä löydä kuitenkaan pienempiä lähdepaikkoja.

    Maanmittauslaitoksen 1:20 000 mittakaavaisille maastokartoille (ennen peruskartta-nimellä) löytyy runsaasti lähteitä. Ei niissäkään kaikkia ole ja jotkut niihin merkityistä on kuivatettu. Aion jatkossa ilmoittaa löydalahde-sivuille kohteita, joita olen "löytänyt".

    Osa hienoistakin lähteistä on sellaisia, että vettä ei voi käyttää juomiseen: esim. kuuluisa Runebergin lähde Ruovedellä. Harmi. Toisaalta tietoisuuden lisääntyessä pilaavaa toimintaa voi vähentää, kyllä maaperä ja pohjavesi myös puhdistaa itseään, jos sille annetaan mahdollisuus. t. Anne

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkeistä! Ja seurailen täältäkin kun seuraava reissu alkaa lähestyä :) Itse en olisi uskaltanut tuolta ryövärinkuopalta vettä ensin ottaa, mutta sen verran liikennettä siellä kävi että uskaltauduttiin juttelemaan lähistön mökkiläisten kanssa kun tulivat vedenhakureissuille ja sanoivat veden olevan puhdasta :) Tosiaan toivoisi ettei lähteitä tuhottaisi ajattelemattomuutta tai tarkoituksella!

      Poista