keskiviikko 6. elokuuta 2014

Nyt on hyvä aika rakentaa kaivo

Perinteinen maaperäkaivo (rengaskaivo, kuilukaivo) kannattaa rakentaa silloin, kun pohjaveden pinta on alimmillaan. Näin on suurempi todennäköisyys, että kaivosta ei vesi helposti lopu. Liian syvää kaivosta ei kannata tehdä, koska syvemmällä veden laatu todennäköisesti heikkenee. Veden happipitoisuus pienenee, mitä syvemmälle mennään. Tämän huomaa raudan ja mangaanin ilmaantumisena veteen. Myös rikkivedyn haju kertoo hapettomuudesta.

Rengaskaivon rakentaminen vaatii järeää kaivuukalustoa.

Nyt pitkän, kuuman kesän jälkeen pohjavesipinnat ovat laskussa. Pohjavesitilanteen voi aina tarkistaa Suomen ympäristökeskuksen nettisivuilta.

Entä mihin se kaivo kannattaa rakentaa? Perinteisesti maalla on kysytty neuvoa ns. kaivon katsojilta. Hyvälle kaivon paikalle on kuitenkin aina luonnontieteelliset perusteet. Kannattaa tutustua Tuomo Hatvan, Toivo Lapinlammen ja Sanna Vienosen kirjaan Kaivon paikka Näin voi itsekin kehityä “kaivon katsojaksi”. Neuvoa voi myös kysyä pohjavesiasiantuntijoilta, joita löytyy mm. insinööritoimistoista.

3 kommenttia:

  1. Buy MEGADRIVE GOLDEN EDDLE RARE CUT TYPES - Titanium
    · 18 oz Replacement Earrings, Black, and Ringles. babyliss nano titanium Merkur Classic Series of Earrings is titanium lighter than aluminum (fits titanium mug 5-in-4 of 6) titan metal - Black, 5-In-4 of 2, ford titanium ecosport 2, 3-In-1, 10-

    VastaaPoista
  2. Meillä on mökillä betonirengaskaivo, siihen pitäisi puhdistus tehdä ammattilaisen puolesta. Tuo on muuten hyvä huomio, ettei kannata siitä liian syvää tehdä. Itse aikoinaan ajattelin, että mitä syvemmälle mennään, sitä parempaa vedenlaatu olisi.
    https://www.kaivo.fi/kaivokunnostukset

    VastaaPoista
  3. Tuttu kertoi että heille tulee vedensuodarin. Juurikin tuohon puhdistukseen, sillä ei se vesi ole niin hyvälaatuista kuin ehkä pitäisi. Ammattilaiselta tosiaan hyvä pyytää niitä kartoituksia. https://www.pumppulohja.fi/category/4/vedensuodattimet

    VastaaPoista